دلیل ترک لینوکس چیست؟

اشخاص زیادی را دیدم که گنو/لینوکس را ترک کردند و از آن متنفر شدند و دیگر به سمتش بازنگشتند، اما دلیل این کار چیست ؟ چرا این طور می‌شود ؟ پس چرا من از لینوکس زده نمی‌شوم ؟ چرا کسان دیگر این گونه نیستند ؟ چرا ما لینوکس را دوست داریم ؟ چرا از آن طرفداری می‌کنیم ؟ و چرا های دیگر ….

به نظر من، این که خیلی‌ها از لینوکس فراری شدند این است که هدف مشخصی ندارند فقط به خاطر سرگرمی با آن کار کردندوبس و نخواستند به آن به عنوان یک سیستم عامل واقعی نگاه کنند. بعضی‌ها هم دلایلی مختلفی برای این کارشان دارند مثلا مشکل شناسایی کارت صدا یا گرافیک و یا مودم، چیز هایی که به سادگی قابل نصب و راه اندازی هستند-البته با کمی صبر و حوصله- و یا انتخاب نکردن توزیعی مناسب. تا با مشکلی در فلان توزیع بر می‌خورند می‌گویند لینوکس بَده و به گونه‌ای این سیستم عامل را برای خود و اطرافیان تبدیل به یک هیولا می‌کنند طوری که اگر کسه دیگری قصد مهاجرت به لینوکس را داشته باشد نیز منصرف خواهد شد!!!

اگر شخصی واقعا بخواهد گنو/لینوکس را به عنوان سیستم عامل اصلی خودش تبدیل کند هر طور که شده با هر سختی‌ای این کار را انجام خواهد داد و بهانه‌ای برایش نمی‌آورد. کسانی که دلایلی برای ترک لینوکس می‌آورند به
نظر من تنبلی آن اشخاصه و می‌خواهند کارشان را توجیه کنند، من به عقاید و انتخاب دیگران احترام می‌گذارم و هر کسی مختاره که خودش سیستم عاملش را انتخاب کنه ولی این رو می‌گم که چرا وقتی نمی‌توانید با لینوکس درست و حسابی کنار بیاید آن را در انظار عمومی بد جلوه می‌دهید و چرا قبول نمی‌کنید که مشکل اصلی خود شما و تنبلیتان است؟

کسانی که از لینوکس رفتند دلیلش اینه که سعی نکردند کمی تحقیق برای انتخاب توزیع مناسب خودشان کنند، با تجربه‌ی اول از استفاده آن منصرف شدن!‌ حالا چرا ؟ چون فلان مشکل رو در فلان قسمت داره که قابل حل هم هست و با کمی سعی و تلاش برطرف خواهد شد… قبول دارم کار کردن با گنو/لینوکس کمی مشکله و نیاز به اینترنت‌پرسرعت و غیره داره ولی با همین اینترنت ایرانی (؟!) هم میشه یک سری از کارها را کرد. بنده خودم دارم از دایال‌آپ استفاده می‌کنم درسته کمی سخته ولی کار با چنین سیستم عامل آزادی واقعا لذت بخش است و به همین دلیل سختی هایش را می‌پذیرم.

گروهی دیگر می‌گویند که نرم‌افزارهای تحت این سیستم عامل بسیار اندک‌اند و به ویندوز نمی‌رسند، این درست! ولی تا ۹۰٪ معادل برای نرم‌افزار های ویندوزی در لینوکس و نرم‌افزار های آزاد یافت می‌شود که به اندازه و یا حتی بیشتر از معادل غیر آزاد خود (ویندوزی) کارایی دارند و اکثرا رایگان هستند و بدون پرداخت هزینه‌ای قابل استفاده‌اند،‌ این نیز بهانه است چون فکر می‌کنند یافتن برنامه‌ها کار مشکلی است یا اگر باشند کارایی ندارند ولی من به عنوان یک گنو/لینوکسی می‌گم نرم‌افزارهای ویندوز کم و دستیابی با آن‌ها مشکله (این را وقتی وارد گنو/لینوکس شدید متوجه خواهید شد).

وقتی به عده‌ای می‌گویی که لینوکس از نظر امنیت از ویندوز جلو تره و ویروسی به آن صورت برایش نوشته نشده می‌گویند: نه‌خیر این دلیلش نیست که لینوکس از نظر امنیت قوی‌تره بلکه کاربران کمی دارد به همین دلیل ویروس یا بدافزاری برای آن وجود نداره. این افراد چون نمی‌دانند که هسته (Kernel) لینوکس طوری نوشته و پایه ریزی شده که هر بدافزار و ویروسی نتواند به سادگی وارد process های سیستم شود و یا به فایل‌های سیستمی و غیره آسیب برسانند و System را از کار بیندازند این دید را دارند.

بخشی دیگر از کاربران این ذهنیت را از نرم‌افزارهای اپن‌سورس (Open Source) دارند که از امنیت و کیفیت پایینی برخوردارند. این طرز فکر بسیار بسیار غلط هست، شما خودتان قضاوت کنید ویندوز که کاملا حفاظت شده، کدبسته (Closed-Source) و غیر رایگان می‌باشد امنیت بسیار بالایی داره ؟ البته با کمی جستجو می‌شود به این نکته پی‌برد که بالاترین ضریب امنیتی را نرم‌افزارهای کد باز دارا می‌باشند آن هم دلیلش این هست که کد منبع آن در اختیار همگان است این همه آدم (هکر، دکتر، مهندس، نخبه و ….) در سراسر جهان به آن دسترسی دارند که در پیشرفت و توسعه‌ی آن دارای نقش موثری هستند و این باعث شده به محض این که حفره یا باگی (BUG) در نرم‌افزار دیده شد این مشکل در بازه‌ی زمانی بسیار کوتاه Patch شود چیزی که در نرم‌افزارهای کد بسته باگ‌های موجود ممکنه تا چند ماه هم وصله نشوند، نمونش اینترنت اکسپلورر هرچند پیشرفت‌های خوبی داشته ولی خیلی دیر به دیر به روز و Patch می‌شود. حالا تعداد میلیونی Developer های گنو/لینوکس را با برنامه نویسان Microsoft مقایسه کنید.

هدف از نوشتن این مطلب این بود که بگم اگر شما از لینوکس متنفری و نتوانستی ازش خوب استفاده کنی لطفا دیگران را از استفاده‌ی از آن نترسان و به عبارتی برایش اسم نگذار، تاکید من به تحقیق و جستجو در بالا به خاطر این است که نباید هیچ کاری را بدون تحقیق انجام داد برای هر کاری، نه فقط برای مهاجرت به لینوکس، ممکنه کسی بخواهد از از مکینتاش بره به ویندوز (البته تقریبا غیر ممکنه) باید تحقیق کنه یک سری مسائلی رو مد نظر داشته باشه که مثلا اگه رفتم ویندوز فلان محدودیت را دارم و فلان امکانات را هم دارم… اینه که تحقیق و جستجو فراموش نشود!

  • اگر قصد مهاجرت به لینوکس را داری به نکات زیر توجه داشته باش:

- اگر اطلاعات کافی برای نصب این سیستم عامل نداری سعی کن جستجو کنی از افرادی که تجربه دارند سوال بپرسی و همین طور سرسری نری دنبال نصب چون امکان صدمه خوردن به اطلاعات و پارتیشن‌هایت وجود داره، اگر اطمینان کافی نداری، برای این که ترست از نصب بریزه از اطلاعات مهمت پشتیبانی تهیه کن تا بعدا به خاطر یک سهل‌انگاری لینوکس را مقصر ندانی.
- هدف خودت را مشخص کن به همه‌چیز فکر کن این رو بدون که بازی پاشنه‌ی آشیل لینوکسه، کار کردن باهاش ساده است (درصورتی که خودت بخواهی). اکثر لینوکس‌ها (تقریبا تمامشان) دارای دیسک‌زنده (Live CD) می‌باشند و شما قبل از نصب می‌توانید با محیط و امکانات آن آشنا بشید، بدون اینکه آن‌را نصب کنید و این یکی از نقاط قوت لینوکس در برابر دیگر سیستم عامل هاست.
- اگر تازه می‌خواهی وارد لینوکس بشوی سعی‌کن از توزیع‌های کاربر پسندتر مثل اوبونتو و پارسیکس استفاده کنی اگر به دلت ننشستند، تا جایی که من شنیدم و خبر دارم چهارصدواندی توزیع لینوکس وجود دارد که تو هرکدام که به دلت نشست می‌توانی انتخاب و استفاده کنی.

توصیه من که یکی از مهاجران ویندوز به سمت لینوکس هستم اینه که موقعیت خودتان را بسنجید ببینید که آیا امکان استفاده از لینوکس را دارید یا خیر، هدفتان را مشخص کنید، با فکر جلو بروید، اگر توانستید خودتان را متقاعد کنید آن‌وقت زمان خوبی برای مهاجرت می‌باشد. اگر هم یک کاربر معمولی هستین و برای تنوع قصد انجام این کار را دارید اگر از من سوال کنید من می‌گم که حتما یک توزیع لینوکس در کنار ویندوز خودتان نصب کنید، توزیع پیشنهادی من هم برای شروع اوبونتو می‌باشد چون علاوه بر این که مبتنی بر دبیان هست، بسیار کاربر پسند می‌باشد (می‌شود گفت یکی از راحت ترین گنو/لینوکس ها است) و کار با آن لذت بخش خواهد بود و تمامی نیازهای یک کاربر تازه وارد را برآورده خواهد کرد، مطمئن باشید نصب لینوکس در کنار ویندوز، به ویندوز و سیستم شما هیچ آسیبی نخواهد رساند…

این رو نمی‌گم که ویندوز سیستم عامل بدی هست و کسی از آن نباید استفاده کنه، بالاخره هرکسی یک عقیده‌ای داره و باید به عقاید دیگران احترام گذاشت یکی به گونه‌ای با ویندوز ارضا می‌شود دیگیر شرایط شغلیش ایجاب می‌کنه که از ویندوز استفاده کنه کسه دیگری گیمر هست و مطمئنا لینوکس برای وی گزینه‌ی مناسبی نخواهد بود. به هرحال هرکسی حق انتخاب داره و آزاده که خودش تصمیم بگیره …
البته در حدی نیستم که اظهار نظر کنم ولی مجبور شدم این مطلب را بنویسم چون احساس کردم بیخود و بی‌جهت لینوکس در بین کاربران بگونه‌ای داره بدجا می‌افته و این شد که این مطلب را نوشتم. این نوشته اشاره به شخص خاصی نداره امیدوارم باعث رنجش کسی نشده باشم!!!

″ آزادی را دوست دارم برای این لینوکس را انتخاب کردم

love_tux.jpg