هارددیسک

هارددیسک در سال 1950 اختراع شد . هارددیسک های اولیه شامل دیسکهای بزرگ به قطر 20 اینچ ( تقریبا 8.5 سانتی متر ) بوده و توان ذخیره سازی فقط چند مگابایت را داشتند .

اما امروزه فن آوری تولید هارددیسکها کاملا تغییر کرده وخیلی پیشرفت داشته است . یک هارددیسک پیشرفته قادر به ذخیره سازی حجم بسیار بالایی از اطلاعات در فضایی اندک و بازیابی اطلاعات با سرعت بسیار بالایی می باشد .

برای اندازه گیری کارآئی یک هارددیسک از دو روش عمده استفاده می گردد :

1- میزان داده (Data Rate ) : تعداد بایت های ارسالی در هر ثانیه برای پردازنده است . اندازه ی فوق بین 5 تا 50 مگابایت در ثانیه می باشد .

2- زمان جستجو ( Seek Time ) : مدت زمان بین درخواست یک فایل توسط پردازنده تا ارسال اولین بایت فایل مورد نظر برای پردازنده را گویند .

 

به صورت خیلی ساده هاردها از یک یا چند صفحه ی دایره ای شکل تشکیل شده اند و هدهایی هم وجود دارند که عملیات خواندن / نوشتن اطلاعات را روی این صفحات انجام می دهند . اطلاعات روی دوایر متحدالمرکزی که به آنها شیار گفته می شود ، قرار داده می شوند . اندازه ی صفحات در مدل های جدید برابر با 3.5 اینچ است .

از زمانی که کامپیوتر را روشن می کنید تا زمانی که آن را خاموش می کنید ، هارد کامپیوتر شما مشغول کارکردن است و با سرعت بسیار بالایی در حال چرخش است ( این سرعت در مدل های گوناگون هاردهامتغیر است از 5400 دور در دقیقه گرفته تا 10000 دور در دقیقه ) . این سرعت بسیار بالا قاعدتا دارای استهلاک بسیار بالایی می باشد و در نتیجه این امر باعث می شود که هارد شما روزی ( دور یا نزدیک ) از کار بیفتد . به همین دلیل است که اینقدر روی پشتیبان گیری از اطلاعات کامپیوتر تاکید می شود .

هدها به فاصله ی بسیار بسیار کمی از صفحات قرار گرفته اند که این فاصله قابل تشخیص نمی باشد . اگر در هنگام کار با کامپیوتر ضربه ای شدید به هارد وارد شود ممکن است که هد به سطح دیسک برخورد کند و باعث بروز خرابی شود که در این حالت می گویند که Head Crash رخ داده است .

هرچه که سرعت چرخش صفحات کمتر می شود ، فاصله ی هد و سطح دیسک کاهش می یابد . به همین دلیل است که در هاردهای جدید هنگام خاموش شدن هارد ، هدها به جایی خارج از سطح دیسک منتقل شده و از حرکت می افتند .

یکی دیگر از خرابی های رایج در هارددیسک ها ، بدسکتور ( Bad Sector ) است . بد سکتور بخشی از صفحات است که نتوان عملیات خواندن یا نوشتن اطلاعات را بر روی آن انجام داد.

یکی از خواص بدسکتور گرایش به ازدیاد است یعنی بدسکتورها مانند ترک روی شیشه به مرور زیاد می شوند و باعث بروز اختلالات متعددی می گردند .

نرم افزارهایی توسط شرکت های تولید کننده ی هارددیسک ارائه می شود که می توانند در بعضی مواقع بدسکتورها را ترمیم کنند . به این کار اصطلاحا Low Level Format گفته می شود .